Bok

Warning: Declaration of SLB_Content_Handlers::get() should be compatible with SLB_Base_Collection::get($args = NULL) in /customers/c/3/0/lisanyberg.se/httpd.www/dev/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.content_handlers.php on line 97

Livet drabbar oss på olika sätt. Ibland hårt. Vi kan alla må dåligt, genomgå en kris eller fyllas av svåra tankar och känslor. Den här boken vill ge hopp och vara ett stöd för dig som inte mår bra och för dig som möter någon som har det svårt.

Boken Om du öppnar – Berättelser & Musik om hopp och förändring innehåller tolv berättelser från människor som mått mycket dåligt och som idag känner mening med sina liv – med fokus på vad som har bidragit till det bättre måendet. Dessutom ingår reflektioner från psykolog, diakon, terapeut och Lisa själv om sorgbearbetning, tankar, känslor, acceptans, försoning, kognitiva svårigheter, hjärntrötthet, kropp, själ, andning och förlåtelse. Utifrån berättelserna har en konstnär gjort fyra illustrationer, och så ingår en CD med tolv av Lisas låtar. Boken är en kombination av antologi, faktabok, insiktsbok och den kan även användas som lärobok för vårdande personal.

Så här tycker Maria Berglund biträdande professor i omvårdnad:

Boken handlar om lidande som en del i livet då man drabbas av sjukdom, sorg och av livet självt. Boken innehåller många berättelser och reflektioner i form av text, bild och musik. Boken berör mig! Ett viktigt budskap är att släpa taget om gamla saker som tar kraft. Ett annat budskap är att vara nyfiken för att öka förståelsen för sig själv, sin situation och för andra. Alla författare i boken beskriver på olika sätt hur de nått en ökad förståelse med insikter som möjliggör mer medvetna val och mål i livet. Där målet att må så bra som möjligt är ett stort mål! Det är en bok om lidande och reflektion över erfarenheter som resulterar i en ökad förståelse för sig själv, ett läkande. Viktiga redskap är berättande, lyssnande, öppenhet och nyfikenhet och att vara snäll mot sig själv! Boken beskriver det jag kallar lärandet i att leva med långvarig sjukdom och ohälsa. Detta är en bok som kan användas på flera sätt, förutom att öka den egna förståelsen, kan den med fördel sättas i händerna på studenter och yrkesverksamma inom olika vårdande professioner. Det handlar om att lära sig möta lidande och att lyssna på berättelser. Att ta del av dessa berättelser kräver också mod.

Så här tycker några läsare:

 • Jag vill skicka ett stort tack till dig för den underbara boken och skivan. Är så glad att en vän rekommenderade mig att beställa dessa från dig. Både bok och skiva gav mig oerhört mycket. Skivan snurrar runt runt i bilen hela tiden nu.
 • Tack för att jag har fått ta del av din bok. Den är stark, bitvis smärtsam men samtidigt hoppfull och fylld av klokskap!
 • Hej Lisa! Jag är helt tagen. Tårarna rinner på mina kinder, jag älskar din röst och dina texter.
 • Tusen Tack för jättefin och tänkvärd bok och musik! 💖
 • Har sträckläst boken, kunde inte släppa den. Om ni inte köpt den så gör det. Min önskan är att boken skulle komma ut till yrkesgrupper som arbetar med människor.
 • Fällde många tårar när jag läste boken, men nu när jag lyssnar på dina låtar. Herregud, de bara forsar ner. ❤️😭❤️ Detta hjälper mig verkligen att ännu mer acceptera mitt nya jag med allt vad det innebär. Tack!
 • Tack Lisa för den fina boken!!! Jag läser, gråter och njuter med det fina kloka innehållet. Man hittar sig själv i boken och då blir det som terapi. Man bearbetar många jobbiga situationer som hade hänt tidigare och som följer en som en skugga. Man känner sig inte ensam när man läser eller har läst din bok. 👏🏻👏🏻❤️♥️ Din bok är läkande för själen, och tack för hjälpen fina, fina Lisa. ♥️❤️
 • Hej Lisa, din bok kom idag. Jag måste säga att jag gillar den verkligen! Jag har redan sträckläst din berättelse och tittat lite på det andra. Det finns många liknande böcker i liknande genrer, men din kan nog inte placeras in något bestämt ”fack”. Känns rak och ärlig. Inget flum, inget tjafs, men både inlevelsefull och innehållsrik.
 • Hej Lisa! Har äntligen börjat lyssna på din bok och ville bara säga TACK! En sån enorm hjälp för mig där jag är i livet just nu . Så mycket klokt och dina visor är ”tröstande”.
 • Har lyssnat på din fina sång och läst din bok. Allt är så fint sammansatt, blandat med din erfarenhet och andras öden. Är helt övertygad om att boken kommer att läsas av många och ge möjligheter till diskussioner om livets mörka och ljusa sidor.
 • I bokenOm du öppnar” får jag som läsare ta del av berättelser som inte värjer för det svåra. En inblick i olika människoöden, men med en sak gemensamt – hopp. Som den röda tråden genom boken löper Lisas trovärdiga berättarröst. Hon är påläst i sina reflektioner och förmedlar klokskap på ett lättillgängligt sätt. Men det som är unikt, det som gör boken speciell, är Lisas fantastiska sångtexter. De knyter samman det boken handlar om och förmedlar – hopp.
 • ”Om du öppnar” handlar om psykisk ohälsa. Läs boken, lyssna på Lisas underbara röst och närvarande texter. Kanske en berättelse eller bild eller musik kan få just dig att känna igen dig, att du inte är ensam eller någon får en aha-upplevelse … blir berörd … så viktig bok om psykisk ohälsa, som sorgligt nog växer och växer. Det här är ett sätt att motarbeta skammen som finns i den.
 • Själv mår jag inte så bra mentalt men kämpar på och vet att jag inte är ensam om denna kamp. Jag har nu läst om din bok och upptäcker lite nya infallsvinklar. Det jag nu tänkte på var vad ord kan betyda och vilken kraft dom har. Att krumelurer på ett papper kan ha så mycket styrka/kraft är fascinerande tycker jag. Ett ord som du har kämpat med är acceptans när jag läste det kom jag att tänka på din bok ”bortom bakom”. När jag läste ”lilla flicka” första gången kändes det som en knytnäve i magen rent fysiskt, det var en stark upplevelse som träffade mig. Jag blev berörd men också lite förvånad av kraften som orden orsakade. Sen har jag läst den flera gånger, lite jobbigt i början men nu med ömhet och värme. Att ord kan ha en sådan kraft är omtumlande och samtidigt spännande.

Och från en läsare har jag fått de här mysiga bilderna. Tack Åsa!
 

Artiklar om boken:

Läs här VF, 2 februari 2021
Läs här Fryksdalsbygden och NWT, 27 januari 2021

Boksläpp / ReLisa:

2 februari 2021, på min födelsedag, släpptes boken ”Om du öppnar”. Anna Sundkvist Kräutner höll i det digitala eventet och hon var excellent som moderator! Jag berättade hur boken kom till och vad bokresan har betytt för mig. Professor Mia Berglund delade sina tankar om boken och hon tryckte på att den kan användas både av sjukvårdspersonal och studenter på omvårdnadsprogram, förutom av de som själva har drabbats av psykisk ohälsa. Låten Om du öppnar spelades och födelsedagsbarnet överraskades med ett hejdundrande HURRA! av de 40 online-deltagarna! Stort tack alla som gjorde kvällen till vad den blev! Och så här skrev Anna dagen efter relisan:

Är fortfarande uppfylld av gårdagen då det var boksläpp på boken Om du öppnar. Fint boksamtal med Lisa Nyberg och Mia Berglund. Så mycket kärlek från alla som deltog!
❤
Här beställer du boken

Nedan finns smakprov på Boklåtarna. Gillar du min musik finns fler låtar till lyssning här. Och gillar du det du hör – följ mig gärna på Spotify!