Om Lisa

Warning: Declaration of SLB_Content_Handlers::get() should be compatible with SLB_Base_Collection::get($args = NULL) in /customers/c/3/0/lisanyberg.se/httpd.www/dev/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.content_handlers.php on line 97

Lisa har gjort många saker i livet; spelat basket och volleyboll, fött tre barn, startat ett föräldrakooperativt dagis, varit politiskt aktiv, arbetat med ekonomi och juridik, forskat om kundrelationer i energibranschen och skrivit en licentiatavhandling i ämnet. Musik däremot hade hon ingen större erfarenhet av när hon plötsligt och oväntat, mitt i livet som 42-åring, blev sångerska och låtskrivare och en helt ny värld öppnade sig.

Det är smärtsamt att bli sjuk, men det är också ”tack vare” det som jag blev med musik och läkte mina inre sår

En vacker majdag 2005 kom den första låten till henne. Inom en vecka blev det två till. Med dessa tre nyskrivna låtar stod hon ett par månader senare på scen för första gången i sitt liv. Med ytterligare ett par låtar i bagaget fick hon kontakt med en musikproducent och så var skivinspelningen i rullning. Den första skivan gavs ut på henne födelsedag 2/2 2007. Den andra i november 2009. Sen kom det en diktbok emellan som gavs ut 2011 och den tredje skivan släpptes i november 2015.

Hur det gick till vet hon inte, men musiken blev som en direktkanal till hennes inre. Hennes svåra uppväxt hade gjort henne till en mästare att förtränga både sorger och fysisk smärta. Men när den reumatiska sjukdomen SLE, som hon hade fått diagnos på 2001, efter några år satte sig i hjärnan och det blev allvarligt fanns det inte plats att tränga undan mer, nu var det fullt i hennes tränga-undan-kropp. Det var som om en ventil öppnades eller en kran som inte gick att stänga av.  Orden och tonerna liksom skapade sig själva. Och där stod Lisa, både förvånad och tacksam över det hon fick vara med om, hon som inte hade någon större erfarenhet av varken sjungande eller skrivande.

Tack vare musiken öppnade sig en helt ny värld. Jag är oerhört tacksam över musikens helande kraft och över all fin respons jag fått från mina lyssnare. Det känns stort att mina tankar, ord och melodier kan beröra och betyda något för andra

Sedan flera år har Lisa haft en känsla av att hon ska skriva ner sina erfarenheter och på sin födelsedag 2/2 2021 släpptes boken Om Du Öppnar – Berättelser & Musik om hopp och förändring där hon, förutom sin egen berättelse, har samlat in berättelser från människor som mått dåligt och som idag känner mening med sina liv. Du kan läsa mer om boken här.

Om du öppnar – Samtal & Musik där vi delar och reflekterar kring livets utmaningar och att vara människa

När boken var klar kom efter ett tag en ny pockande känsla som resulterade i projektet ”Om du öppnar – Samtal & Musik” med boken som underlag i syfte att sprida tröst och hopp. Projektet görs tillsammans med vännen och terapeuten Anna Sundkvist Kräutner samt pianisten Jan Gyllström, och i samarbete med Sensus och med stöd av Region Värmland. Projektet består av två delar: en föreställning med samtal och sång, och en efterföljande samtalsgrupp.

Lisa är född och uppvuxen i Mariestad. I Skövde träffade hon sin blivande man Lars. Tillsammans flyttade de till Uppsala där Lisa jobbade på revisionsbyrå och läste juridik. I slutet av 80-talet gick flyttlasset till Kil i Värmland där de blev med hus, hund och barn. Hon var doktorand på Karlstads universitet när hon blev sjuk i SLE.

Sedan 2004 är hon ”sjukpensionär” och sedan maj 2015 får hon bästa tänkbara vård. I augusti 2015 flyttade hon, på grund av sin stora hjärntrötthet, till skogs. Hon och Lars blev helgbor och första året var det tufft med utedass, dragigt hus och varken utebelysning eller vatten/avlopp. Idag är detta fixat och här ute i skogen mår hon så bra som hon kan, tillsammans med hunden Molle.